S-a mai scris o pagina de… Istoria Jazz-ului la Ploiesti

[ad_1]

„Emoționant, necesar (!) eveniment. De dragul unei minunate tradiții, aici, în orașul PRIMULUI festival de JAZZ din România: Filarmonica ploieșteană organizează vineri, 21 octombrie 2022, de la orele 18.00, Conferința Națională Ploiești RoJazz50 +3. Evenimentul va fi găzduit de Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești.

Conferinta, una cu profund ecou în istoria jazz-ului în țara noastră, marchează uriașa contribuție a ploieștenilor pentru muzica românească și își propune să aducă în conștiința publică rolul oamenilor și a devotamentului față de o cauză, de data aceasta dragostea pentru muzica de jazz.

Conferința „ROJAZZ50+3” este o manifestare care va aduce împreună promotori, comentatori, directori de festivaluri și instituții, artiști și instrumentiști, oameni care au performat și continuă să o facă de peste cincizeci de ani, și nu în ultimul rând, iubitori de muzică”.

Așa scriam când anunțam evenimentul ce a avut loc aseară în eleganta Sală a Coloanelor de la Palatul Culturii, eveniment dedicat istoriei jazz-ului în Romînia, via… Ploiești, PLOIEȘTI- pentru căaici s-a înființat în 1968 PRIMUL CLUB de JAZZ din țară, cel care, un an mai târziu dădea națtere primului FESTIVAL DE JAZZ- unul de amplitudine, uimitor chiar pentru acele vremuri… Și, totuși, a fost, a bucurat și, iată… a deschis porțile unei tradiții.

Și… într-adevăr vineri seară a fost mai mult decât… o „conferință” la Ploiești. A fost Jazz, au renăscut amintiri, au fost emoții, au fost mesaje cu impact, au cântat inimile tuturor la un loc… a fost sărbătoare!

Simona Maxim // Sibiu Jazz Festival

Liviu Briciu // Câmpina Jazz Rock

Sebastian Gheorghiu // Jazz Cave

Lucian Sabados // Danube International Jazz Festival

Greg Lambousy // New Orleans Jazz Museum

James Mcgee // Mutual Musicians Foundation – Kansas City

Vlad Mateescu // Ploiești Jazz Festival

Răzvan Cojanu // Ploiești Jazz Trio

Nelu Stan și Octavian Ioniță singuri… supraviețuitori ai acelor fermecate începuturi: primul club și primul festival de jazz din țară…

Emil Calotă- fostul primar al Ploieștilor, cel care… a avut ideea reînvierii clubului de jazz în 2003

Florian Lungu-celebrul crittic muzical, profesor și promotor de jazz (mesaj video)

Andi Enache // Promotor de Jazz

Recital Quartal Formation

Vlad Briciu pian

Marinela Radu voce

Dimitrie Milea bas electric

Bogdan Tăbârcă tobe

A fost frumos, impresionant. Of,ce cuvinte… sărace!

S-au spus multe, s-a făcut recurs la memorie, s-a trăit JAZZ! Dincolo de cuvinte, de îmbrățișări, de declarații…!

Emil Calotă: „ E foarte bine să ne gândim la tradiție și continuitate. Cultura A SALVAT societatea în multe alte situații! Aevm nevoie de cultură. (…) și mă bucur că mai sunt oameni care mai iubesc jazz-ul în România”.

De asemenea, cuvinte alese și… cu rost a rostit și Nelu Stan, reputat om decultură, pion principal în organizarea primului festival de jazz din țară, la Ploiești, în 1969: „mie în primul rând îmi place poezia și trebuie să spn că poezia e inclusă în jazz”. Domnia sa a povestit despre minunatele începuturi ale tradițiie jazz-ului laPloiești, despre invitați, evoluție, speranțe, opinând, totodată, că acum, epoca actualului director al Filarmonicii ploieștene- Vlad Mateescu este „epoca de platină” a Jazz-ului la Ploiești.

De asemenea, emoționante au fost și amintirile depănate de celălalt pion al genezei jazz-ului la Ploiești- Octavian Ioniță, care, între altele, a amintit și de Lulu Mopsessian, de Robert Kovacs și de mulți alții, dar și de entuziasmul cu care s-a pus, în acele vremuri, temelii…

S-a vorbit mult și de înfrățirea, întru spiritul jazz-ului, între Ploiești și Sibiu, mai ales prin vocea Simonei Maxim- directorul Festivalului de Jazz din orașul-cetate de pe malurile Cibinului, festival ce va aniversa peste numai câteva zile cea de a 50-a ediție…

 Și, asemenea unui inspirat ursitor, Liviu Briciu- inițiatorul mai tânărului Festival de Jazz de la Câmpina a ursit: „Să de Dumnezeu la Ploiești să fie polul jazz-ului mondial!”

…Și, uite-așa, s-a mai scris o pagină de Frumos, de Cultură, de Jazz… La PLOIEȘTI!

Articolul S-a mai scris o pagina de… Istoria Jazz-ului la Ploiesti a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

You May Also Like

More From Author